top of page


 

ההליך הפלילי

 

 

ההליך הפלילי הינו הליך מורכב בו מעורבים רשויות אכיפה שונות: היחידה החוקרת - בדרך כלל המשטרה ( יכול להיות גם הרשות לניירות ערך או רשות המיסים) והיחידה התובעת- יחידת תביעות משטרתית (כאשר מדובר בעבירות קלות יחסית) או הפרקליטות.

ההליך הפלילי מתחיל בחקירה ( ראה מעצר לצורכי חקירה).

ברוב התיקים החקירה מתבצעת ללא מעצרו של החשוד. 

המשטרה רשאית לבקש לעצור את החשוד על מנת למנוע מהחשוד לשבש את החקירה, להימלט מהדין ולסכן את שלום הציבור, או שיש פעולות חקירה מיוחדות שיש לבצען כאשר החשוד במעצר ( ראה מעצר לצורכי חקירה).

בגמר החקירה ישוחרר החשוד, אלא אם כן הוגשה הצהרת תובע, אז יוכל בית המשפט להאריך את מעצרו של החשוד ב - 5 ימים נוספים על מנת לגשר על התקופה שבין סיום החקירה לבין הגשת כתב אישום ובקשת מעצר עד תום ההליכים.

בדיון בבקשת מעצר עד תום ההליכים לא נחקרים עדים, אלא שבית המשפט בוחן את קיומן של הראיות והעדויות בתיק מבלי להיכנס לשאלת מהימנות העד או משקל העדות.

מטרתו של ההליך לקבוע האם הנאשם יהא עצור במשך תקופת משפטו, או שניתן להסתפק בתנאים מגבילים שפגיעתם בחירותו של הנאשם פחותה - מעצר בית, הרחקה, עירבון כספי ( ראה מעצר עד תום ההליכים).

במידה  והנאשם נעצר עד תום ההליכים ההליך הפלילי יהא קצר יחסית ויש לסיימו תוך 9 חודשים, אולם שופט של בית המשפט העליון רשאי לצוות על הארכת המעצר לתקופה של 150 ימים נוספים ולחזור ולצוות על כך מעת לעת ( ברוב המקרים מדובר בתיקים של פשע חמור).

לאחר שבית המשפט יקבע באיזה תנאים ישהה הנאשם בזמן משפטו, יתחיל הדיון בתיק העיקרי. במהלך ניהול התיק, יובאו ראיות ויחקרו עדים.

התיק העיקרי יפתח בהקראת כתב האישום לנאשם כאשר הנאשם רשאי ליתן את תשובתו לאישום.

לאחר תשובת הנאשם לאישום יקבע מועד להוכחות. 

הליך ההוכחות מתחלק לשניים - פרשת התביעה - בה התביעה תביא את ראיותיה המוכיחות את אשמתו של הנאשם, ופרשת ההגנה - במהלכה ההגנה תביא ראיות ועדויות הסותרות את ראיות התביעה. ברוב המקרים עדותו של הנאשם פותחת את פרשת ההגנה.

בסיום הפרשות ישמעו הסיכומים של התביעה ולאחר מכן של ההגנה.

לאחר הסיכומים תינתן הכרעת דין בה יוחלט האם הנאשם זכאי או אשם.

אם הנאשם זוכה, יסתיים ההליך הפלילי.

אם הורשע הנאשם, יטענו הצדדים לעונש.

לאחר הטיעונים לעונש ייגזר עונשו של הנאשם.

תוך 45 ימים לאחר גזר הדין רשאים הצדדים  להגיש הודעת ערעור לעניין ההרשעה והן לעניין העונש לערכאה משפטית גבוהה יותר.

bottom of page